На Дніпропетровщині десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така сама ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.

Фахівці МОЗ нагадали, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати.

"Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, зокрема, сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини", – повідомляють медики.

Медики попереджають про ботулізм: "Не вживайте рибу, яка загинула внаслідок падіння рівня води"

Ба більше, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. 

Симптоми ботулізму

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль,
  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення,
  • блювання, запор і здуття живота,
  • параліч дихальних м’язів,
  • підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів.

Нагадаємо, ботулізм виникає в разі отруєння ботулотоксинами певних бактерій. Наслідки хвороби є досить важкими, адже стан пацієнта, хворого на ботулізм, характеризується ураженням вегетативної та центральної нервової системи.

Читайте також:

  • На Одещині чоловік захворів на ботулізм: їв консерву та копчене сало
  • У Житомирській області виявили три випадки ботулізму: отруїлися домашньою тушкованкою
  • Вода в Криму пожовкла і смердить, а на Херсонщині гине флора і фауна: наслідки підриву дамби за першу добу

Джерело