На базі одного з кременчуцьких закладів освіти на Полтавщині працюватиме кулінарний хаб. У ньому навчатимуть майстрів виробничого навчання. Про це Суспільному повідомив директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський.
Що таке кулінарний хабКулінарний хаб – це місце із сучасним обладнанням, де навчатимуть готувати страви з оновленого шкільного меню, розроблене українським шеф-кухарем та ресторатором Євгеном Клопотенком.
Це робитимуть у рамках проєкту "School Chef’s Training Hubs Development". Полтавщина стала одним із пілотних регіонів для його впровадження, він також діятиме у Тернопільській та Одеській областях, повідомляла на своїй Facebook- сторінці дружина президента України Олена Зеленська.
Де і для кого діятиме кулінарний хаб на ПолтавщиніНа Полтавщині кулінарний хаб буде діяти на базі центру професійно-технічної освіти №1 міста Кременчук, розповів Суспільному Євген Кончаковський. За його словами, координує роботу кулінарних хабів Асоціація громадського харчування.
Практичні заняття триватимуть два дні, їх мають завершити до кінця червня.
"З липня вони (учасники навчань із Полтавщини – ред.) вже зможуть розпочинати проводити курси по всій області. Ми дамо оголошення, тергромади будуть дивитися – кому ближче до Гадяча їхати, кому до Решетилівки, Полтави, Кременчука. Або (навчені фахівці – ред.) можуть приїхати просто у школу тергромади, якщо є у них обладнання, і проведуть там".Тренінги планують провести для представників усіх навчальних закладів регіону, каже Євген Кончаковський.
Хто фінансує створення кулінарного хабуДля кулінарного хабу необхідне спеціальне обладнання. У кременчуцький заклад його вже закупили, розповів директор департаменту. Фінансування на це дають швейцарські партнери, а також – з обласного бюджету та з грошей самого закладу.
"Частково сам заклад буде і будівельні роботи виконувати. Частково вони закупили обладнання, те, що не змогли, – допомогла обласна адміністрація. Частину закуповують швейцарці на Кременчук і в заклади передають у Гадячі, Решетилівці та Полтаві, щоб вони могли готувати місцевих фахівців". Що відомо 2022-го у школах Полтавщини почали оновлювати обладнання у харчоблоках. Це робили у рамках регіональної програми на умовах співфінансування з обласного та місцевого бюджетів. У навчальних закладах Полтавщини і України впровадили нове меню в їдальнях. Зокрема, зменшили кількість солі та цукру у стравах, збільшили кількість овочів та заборонили сосиски, ковбаси і рибні консерви. Оновлені норми стали обов’язковими від 1 січня 2022-го.Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:
Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook
Джерело